Hjem / Ukategorisert / Sjekkliste for ettersyn og kontrolltiltak, legionella, Leietaker.

  • Andre Ibenholt
  • 857 Views
  • 0 kommentarer
  • Ingen tagger
Sjekkliste for ettersyn og kontrolltiltak, legionella, Leietaker.
 

Anlegg:                      Galleri Oslo  

Risikokategori 3:   Aerosoldannede innretninger som benyttes av enkeltindivider eller små grupper

mennesker utenfor risikogruppene(normalt immunforsvar), eller anlegg hvor

legionellavekst er usannsynlig.

Formål: Sjekkliste skal forebygge overføring av Legionella via aerosol.
Henvisninger: Forskrift 25. april 2003 nr. 486 om miljørettet helsevern

Forskrift 13. juni 1996 for badeanlegg, bassengbad og badstu m.v.

Plan- og bygningsloven, 27. juni 2008 nr 71 i kraft 1. juli 2010

bygningsteknisk forskrift (TEK 10) (link)

Ansvarlig: Eier/Leietaker
Gyldig fra (ddmmåå): 01.08.2017.
Dokumentasjon: Driftsinstruks/Loggføring

 

Legionella smitter ved innånding av fine, svevende vanndråper (aerosoler) som er forurenset med bakteriene. Den smitter ikke fra menneske til menneske. Faren for å bli syk av legionellabakterier er liten. Mest utsatt er eldre, røykere og mennesker med nedsatt immunforsvar på grunn av annen sykdom.

 

Dusjen hjemme er sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge

 

Dusjen hjemme er sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge. Også andre innretninger som danner aerosoler (bitte små vanndråper) kan være smittekilder.

I Norge kjenner vi til at utbrudd av legionærsykdom har vært forårsaket av utslipp av aerosoler fra kjøletårn, gassvaskeanlegg, dusjer og boblebad. Det skyldes at vekstforholdene for legionellabakterier kan være gunstige i slike anlegg.

Bakteriene vokser særlig ved 20 – 50 grader

Antallet legionellabakterier kan øke kraftig inne i vannrør og i andre fuktige innretninger når temperaturen i vannet er mellom 20 og 50 grader, og det er stillestående eller saktestrømmende.

Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dette gir forhold hvor legionellabakteriene kan trives.

I boblebad dannes det aerosoler, og legionellabakterier kan spres med disse aerosolene hvis man ikke er grundig nok med rengjøring/desinfeksjon av alle vannfylte rør.

Aerolsoldannende innretninger kan være smittekilder for legionella

Legionellabakterier kan også formere seg i andre aerosoldannende innretninger hvis disse blir stående med lunkent vann. Eksempler er luftfuktere, utstyr for hagevanning, høytrykkspylere, innendørs fontener som danner vannsprut, og sprayflasker for dusjing av planter etc. Under uheldige omstendigheter kan derfor mennesker bli utsatt for aerosol med legionellabakterier når slikt utstyr brukes.

Andre mulige smittekilder er:

  • Hagevanningsutstyr.
  • Høyttrykkspyler.
  • Innendørs fontene.
  • Dusjeflaske for planter o.l.
  • Luftfukter der vannet forstøves ved romtemperatur.

Dette kan du gjøre for å minimalisere risikoen

Faren for å bli smittet av legionellabakterier er liten. Ønsker du å redusere faren ytterligere, er dette tiltak du bør vurdere.

  • Temperaturen i varmtvannsberederen bør holde minst 70°C. Ved temperaturer over 70 °C vil legionellabakteriene dø raskt.
  • Gjennomspyling av dusjen med 70 graders vann i 5 minutter 4 ganger i året, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60 °C, for eksempel etter dusjing, gir god sikkerhet mot legionellabakterier.
  • Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 °C.
  • Dusjslanger og -hoder kan, i tillegg til eller i stedet for varmebehandling, demonteres og desinfiseres med husholdningsklor. To korker til 10 liter vann er tilstrekkelig styrke. Sørg for at hele dusjslangen/-hodet blir fylt med denne blandingen, og la det stå i 30 minutter. Klorrester og løsnet slam spyles ut før utstyret monteres og tas i bruk på nytt. Dusjeflasker for planter kan også desinfiseres på denne måten.
  • Boblebad uten filter bør tømmes for vann etter hver bruk, slik at rørene blir tørre. I tillegg bør anlegget klorbehandles minst én gang per måned: tilsett 0,5 desiliter husholdningsklor per 100 liter vann og la klorvannet sirkulere gjennom alle vannfylte rør i én time. Boblebad med filteranlegg bør følge samme rutiner som boblebad ved offentlige anlegg.
  • Luftfuktere som lager vanntåke uten temperaturheving, bør rengjøres ofte, gjerne en gang i uken. Desinfiser med klor på samme måte som beskrevet for dusjer, og skyll godt. Tøm og rengjør alltid beholderen når den ikke brukes. Luftfuktere som fordamper vannet ved høy temperatur, og fuktere der vannet fordamper fra et filter, er ikke smittefarlige.
  • Høytrykksspylere bør tømmes helt etter bruk. De bør lagres så kjølig som mulig, men pass på at ikke frostsprengning ødelegger dem. Etter lang tids lagring, er det lurt å la utspylingen av det første vannet skje neddykket i en bøtte med vann, slik at eventuelle bakterier spyles ut uten at det dannes aerosoler.
  • Egen beskyttelse ved behov, kortidsmaske/støvmaske P2 beskytter mot faste/væskeformede partikler.
  • Sparedusj bør ikke brukes av personer med nedsatt immunforsvar.

 

Nr. Utføres av Sjekkliste
 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

Bruker/leietaker – Ukentlig

 

 

 

Bruker/leietaker-Hver 6 mnd.

 

 

 

Eier- Kontinuerlig

 

Tappested sjelden i bruk – blindrør: Gjennomskylling 3-5 minutter med varmt vann. Loggføring. Dusjanlegg i bruk 1 gang pr. uke eller mer, trenger ikke å utføre dette.

 

Dusjhoder inkl.slanger desinfiseres(klorbehandles) for kalkbelegg/biofilm min.30 min. Mål: rent dusjutstyr. Utstyret desinfiseres med klor. 50mg/l. i 1.time. Loggføring. Dette må utføres uansett frekvens bruk.

Kontaktperson ved utbrudd er Driftssjef/Kommunelege.

 

 

 

Ved utbrudd legionella skal følgende personer/myndighet varsles:

Kommunelege i ditt distrikt ?

 

Hvis du har behov for umiddelbar kontakt, må du ringe Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Tlf. 21076643 i arbeidstiden og Smittevernvakta på tlf. 21 07 63 48 utenom arbeidstid.

 

 

SISTE PROSJEKTER